REGION STYRIA/AUSTRIA

Genussregion Steirisches Kürbiskernöl g.g.A.

Uprawa dyni w Styrii (Austria) ma długą tradycję i od wielu lat słynie z produkcji wysokogatunkowego oleju z pestek dyni. Olej z tego regionu jest uważany za najlepszy na świecie pod względem jakości. 

Unia Europejska w 1996 roku określiła obszar uprawy i ochrony pochodzenia i nadała mu wyłączną nazwę: "Olej z pestek dyni ze Styrii/Austria” (skrót g.g.A - chroniony oznaczeniem geograficzny obszar uprawy). Odpowiedni system kontroli zapewnia, że wyciskany olej z pestek dyni pochodzi
z chronionego obszaru upraw, co gwarantuje naklejony biało-zielony pasek z unikalnym numerem kontroli.  Dodatkowo kilkaset gospodarstw rolnych ze Styrii, specjalizujących się w produkcji w oleju, chcąc zapewnić klientom stałą, najwyższą jakość produktu, zleciło specjalny nadzór nad produkcja oleju specjalnej komisji z austriackiej organizacji „Steirisches Kurbiskernöl”. Sprawdza ona, czy cały proces produkcji, począwszy od sposobu uprawy dyń, aż do momentu tłoczenia i późniejszego przechowywania, jest zgodny z przyjętymi normami. Jeśli gospodarstwa spełnią surowe wymagania związane z produkcją oleju, otrzymują specjalny certyfikat „Steirisches Kurbiskernöl”, który jest gwarancją dobrego smaku i najwyższej jakości oleju.

Inicjatywa ta, ma na celu wskazanie starań i nakładów pracy rolników, które mają przekładać się na widoczne korzyści dla konsumentów  oraz podniesienia ich świadomości, na którą składają się  krajobraz kulturowy i produkcja wysokiej jakości żywności .

Aby uzyskać więcej informacji:

www.genuss-region.at
www.steirisches-kuerbiskernoel-gga.at

smacznadynia.pl
© Eko-Dok Consulting, wszelkie prawa zastrzeżone. Powered by Viola © Grupa Webg.