OLEJ Z PESTEK DYNI

Do wytworzenia jednego litra oleju potrzeba ok. 30 dyń. W czasie zbiorów, z dyń wydobywane są  tylko pestki, a reszta pozostaje na polu i służy jako nawóz do dalszej uprawy.

Niepowtarzalny smak oleju z nasion dyni pochodzący z regionu Styrii/Austria jest nierozerwalnie związany z kuchnią tego regionu i zdobył bardzo duże uznanie międzynarodowych smakoszów kulinarnych.  Dlatego Olej z pestek dyni jest niezastąpiony w kuchni oraz stanowi wyśmienity dodatek do surówek i sałatek, a nawet lodów.

 

 Olej z pestek dyni działa harmonizująco na:

  • Układ naczyniowy, regulując pracę naczyń obwodowych, krwioobieg miednicy i dołu brzucha (prostata), naczyń głowy (poprawia wzrok i słuch),
  • Pracę serca i naczyń wieńcowych,
  • Stany zapalne układu moczowo – płciowego,
  • Układ trawienny, likwidując pasożyty i regulując florę bakteryjna jelit, łagodząc stany zapalne śluzówek całego układu,
  • Stany zapalne górnych dróg oddechowych (smarowanie gardła, zakraplanie kilku kropel do nosa, ssanie),
  • Alergie skórne (ssać i/lub smarować),
  • Oparzenia (smarować),
  • Stany zapalne kręgosłupa i stawów (należy wcierać i ssać).  

Ponadto pomaga w:

  • Depresjach i osłabieniach psychicznych,
  • Oczyszczaniach i wzmocnieniu całego organizmu.

Mocno stymuluje układ odpornościowy. Jest całkowicie bezpieczny, nie wywołuje skutków ubocznych i nie wchodzi w interakcje z lekami.

Zawiera witaminy: A, E, B1, B2 , C, niacyna, piroksen, witamina H oraz minerały i pierwiastki śladowe takie jak: żelazo, fluor, jod, potas, wapń, magnez, sód, fosfor, selen, cynk. Zawiera kwasty tłuszczowe omega-3 i omega-6

smacznadynia.pl
© Eko-Dok Consulting, wszelkie prawa zastrzeżone. Powered by Viola © Grupa Webg.