INFORMACJE OGÓLNE

Dynie to rośliny pochodzące z Ameryki Środkowej. Uprawiali je już Inkowie, a do Europy sprowadzone zostały przez Hiszpanów w XVI wieku. Obecnie występują w około 760 gatunkach, z czego większość to odmiany jednoroczne. Wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, paszowym i przemysłowym (jako rośliny oleiste).
Owoce dyni są bardzo duże, a jej jadalne nasiona/pestki mogą zawierać od 30- do 50% tłuszczu.

Miąższ i sok z tego okazałego warzywa mogą nam pomóc przeprowadzić skuteczna dietę w celu zmniejszenia zapasów tkanki tłuszczowej. Nasiona dyni hamują procesy starzenia organizmu. Badania naukowe dowiodły, że w tym okrągłym warzywie znajduje się zaskakująco dużo wartościowych składników.

Miąższ dyni obfituje w wodę i błonnik. Pobudza trawienie, ma zdolność wiązania toksyn, np. związków żółciowych i tłuszczu, i eliminowanie ich z organizmu. Enzymy zawarte w treści pokarmowej umożliwiają odciążenie trzustki, która wtedy może produkować mniejszą ilość lipaz (enzymów rozkładających tłuszcz).

Sok z dyni jest najlepszym napojem warzywnym.  Jest idealnym połączeniem witamin i składników mineralnych: miedzi, żelaza, magnezu, potasu, w proporcjach odpowiadających potrzebom organizmu. Dynia wypłukuje zbędne produkty przemiany materii, reguluje gospodarkę wodną i działa odchudzająco.

smacznadynia.pl
© Eko-Dok Consulting, wszelkie prawa zastrzeżone. Powered by Viola © Grupa Webg.