PRZEPISY

Zupa z dyni z boczkiem i śmietaną

Składniki:

500g dyni, średnia cebula, litr rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego, oliwa z oliwek, , sól pieprz, curry. Dekoracyjnie: Olej z pestek dyni, usmażony boczek i kwaśna śmietana, prażone pestki z dyni

Dynię pokrój w drobną kostkę, a cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone warzywa i duś przez kilkanaście minut. Gdy warzywa będą miękkie, wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i curry. Zdejmij z ognia, lekko ostudź po czym zmiksuj. Przed podaniem udekoruj zupę skrapiając ją olejem z pestek z dyni, łyżeczką kwaśnej śmietany, plastrem usmażonego boczku i posyp kilkoma pestkami z dyni


Dynia w sezamie

Składniki:
1 kg dyni bez pestek, 20 dkg bekonu, 2 łyżki oleju z pestek dyni, sól, pieprz, ziarna sezamu

Dynię ze skórką kroimy w kostkę, bekon kroimy w paseczki i przysmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dynię przysmażamy na oleju z pestek dyni z dodatkiem sezamu przez około 5 minut, by była chrupiąca. Doprawiamy przyprawami i podajemy w towarzystwie bekonu


Przekąska z dyni

Składniki:
1 kg dyni bez pestek, 20 dkg szynki w plasterkach, 2 łyżki oleju, 2 łyżki oleju z pestek dyni, sól, pieprz, sałata karbowana

Dynię kroimy w cząstki w formie księżyca, przysmażamy na oleju z pestek dyni. Doprawiamy przyprawami. Szynkę przesmażamy na oleju z obu stron i dodajemy do dyni. Całość dekorujemy sałata. Przygotowaną przekąskę możemy również podać jako dodatek do dań głównych


 

Placki z sałatką z pomidorów i dyni

 Składniki placki: 4 ziemniaki, 50 dkg dyni, 3 łyżki mąki, jajko, sól, pieprz, ½ pęczka natki pietruszki, olej do smażenia

Składniki sałatki: 4 pomidory, 4 gałązki świeżej mięty, szczypiorek, 2 łyżki cytryny, ½ strąka chili, sól, pieprz, 2 łyżki oleju z pestek dyni, 5 dkg sera feta

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce. Dynię dzielimy na kawałki, obieramy, ścieramy. Mieszamy z ziemniakami, dodajemy mąkę, jajko, sól pieprz i posiekana natkę. Smażymy porcjami na oleju na złoto, z obu stron. Osączamy na papierze kuchennym.

Robimy sałatkę: pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki. Z mięty obrywamy listki, szczypiorek siekamy. Mieszamy z pomidorami, polewamy sosem zrobionym z soku cytryny, posiekanego chili, z dodatkiem soli, pieprzu, oleju z pestek dyni. Sałatkę posypujemy pokruszoną fetą.


 

Zupa dyniowa z pierożkami

Składniki: 1 kg dyni, duże jabłko, duża cebula, 2 łyżki curry, pół łyżeczki ostrej papryki, 6 szklanek bulionu warzywnego z kostki, 3 łyżki masła, 4 listki szałwii, sól, pieprz, prażone pestki z dyni olej z pestek dyni, torebka mrożonych pierożków lub Tortellini

Dynię starannie umyj, dokładnie wytrzyj, a następnie przekrój na krzyż. Potem usuń z niej włóknisty środek razem z pestkami. Miąższ dyni odkrój od skóry, a następnie potnij na duże kawałki. Jabłko oraz cebulę obierz. Jabłko pokrój następnie na cząstki i wytnij z niego środek a miąższ potnij w kostkę. Na patelni stop masło. Wrzuć na nie posiekaną cebulę i mieszając, by się nie przypaliła, usmaż na szklisto. Następnie do podsmażonej cebuli dodaj jabłko oraz dynię. Duś pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Przypraw do smaku sola i pieprzem. Dodaj bulion i gotuj do miękkości. W innym naczyniu przygotuj pierożki lub Tortellini.

Ugotowana zupę dyniową lekko ostudź i zmiksuj na gładko. Następnie ponownie lekko podgrzej, po czym rozlej do talerzy. Do każdej włóż porcję pierożków. Na sam koniec udekoruj zupę skrapiając ją olejem z pestek dyni i dodając kilka nasion/pestek dyni.


 

Racuszki z dyni podane z konfitura dyniową

Składniki: 1 kg dyni, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka jogurtu, 250 ml Imbir tarty,
1/2 łyżeczki olej do smażenia, konfitura z dyni, 1 proszek do pieczenia, 2 jabłka kwaśne

Dynie i jabłka obrać, zetrzeć na tarce - grube oczka. Dynię po starciu wycisnąć. Oba składniki połączyć z jajkami, curry, imbirem, jogurtem i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać, stopniowo dodawać mąkę do momentu, aż masa będzie nadawała się do uformowania racuszków. Rozgrzać olej i smażyć racuszki na wolnym ogniu do momentu, aż zarumienią się. Następnie dodaj do racuszków konfitury z dyni.

smacznadynia.pl
© Eko-Dok Consulting, wszelkie prawa zastrzeżone. Powered by Viola © Grupa Webg.